WBCS Last 20 Years - 20 Important Questions for WBCS Preliminary 2021


1. Who wrote Buddhacharita?

A) Nagarjuna
B) Asvaghosha
C) Basumitra
D) Vishakhadatta

Ans: B) Asvaghosha

2. When did the Mathura School of Arts Flourish?

A) Sunga period
B) Satavahana period
C) Saka period
D) Kushana period

Ans: D) Kushana period

3. The slogan "Garibi Hathao" was included in which Five year Plan?

A) Third Plan
B) Fourth Plan
C) Fifth Plan
D) Sixth Plan

Ans: D) Sixth Plan

4. Who introduced the Saka era?

A) Bhumaka
B) Nahapana
C) Rudradaman
D) Kanishka

Ans: D) Kanishka

5. Who was the founder of Indian Association?

A) Lala lajpath Rai
B) Surebdranath Banerjee
C) Bipin Chandra Pal
D) W. C. Banerjee

Ans: B) Surebdranath Banerjee

6. Who was the founder of Hindu Mela?

A) Nabagopal Mitra
B) bal gangadhor Tilak
C) Akshay Kumar Datta
D) Surendranath Banerjee

Ans: A) Nabagopal Mitra

7. Whan has founded the Indian Association?

A) 1876
B) 1884
C) 1887
D) 1890

Ans: A) 1876

8. The decision to hold panchayat Election is taken by the -

A) District Magistrate
B) State Government
C) Union Home Ministry
D) Election Commission

Ans: B) State Government

9. What is the middle unit in the three-tier Panchayati raj System?

A) Gram Panchayat
B) Zila Parishad
C) Panchayat Samiti
D) Union Board

Ans: B) Zila Parishad

10. Name one leader of the Home Rule Movement -

A) Annie Besant
B) Surendranath banerjee
C) Aurobinda Ghosh
D) Bipin Chandra Pal

Ans: A) Annie Besant

11. Who introduced the Iqta system?

A) Muhammad Ghuri
B) Qutubuddin Aibak
C) Iltutmish
D) Ghiyasuddin Balban

Ans: C) Iltutmish

12. When did the Jallianwallah Bagh Massacre take place?

A) 13th April, 1919
B) 15th August, 1921
C) 21st April, 1922
D) 25th September, 1925

Ans: A) 13th April, 1919

13. The battle of Tarain was fought between Muhammad Ghuri and -

A) Rana Sanga
B) Rana Pratap
C) Prithviraj Chauhan
D) Rana Hambirdeve

Ans: C) Prithviraj Chauhan

14. Who introduced 'Qabuliyat' and 'Patta'?

A) Babar
B) Shershah
C) Akbar
D) Shahjahan

Ans: B) Shershah

15. Who wrote Humayunnama?

A) Gulbadan
B) Abul Fazal
C) Faizi
D) Badaoni

Ans: A) Gulbadan

16. The electromagnetic radiation that is emitted during radio-active disintegration is -

A) X-rays
B) Y-rays
C) Ultraviolet rays
D) Infra-red rays

Ans: B) Y-rays

17. Who was called "Grand Old man" of India?

A) Dadabhai Naoroji
B) Jamshedji Tata
C) Surendranath Banerjee
D) C. rajagopalachari

Ans: A) Dadabhai Naoroji

18. The walls of a music hall should - 

A) Transmit sound
B) Absorb sound
C) Reflect sound
D) Amplify sound

Ans: C) Reflect sound

19. name the sultan who introduced Rationing System in India?

A) Ghiyasuddin balban
B) Alauddin Khalji
C) Muhammad bin Tughlaq
D) Firuz Tughlaq

Ans: B) Alauddin Khalji

20. Normal saline is an aqueous solution of sodium chloride of strength -

A) 0.84%
B) 1.00 normal
C) 1.00 molar
D) 1%

Ans: D) 1%